dilluns, 18 de gener del 2010

10. CONCLUSIONS

El meu treball de recerca: la  Malaltia de Huntington i l’aplicació de les cèl·lules mare l’he  portat a terme en primer lloc amb un gran esforç per entendre tot el context  teòric que l’envolta, que tot hi que ja havia treballat prèviament a classe de  biologia en alguns aspectes molt conceptuals,   en gran part era desconegut per a mi.

Les fonts escrites, tant en els llibres tècnics, els  articles d’investigació publicats, les dades obtingudes en els blogs mèdics que hi ha Internet, la  documentació proporcionada per el laboratori, s’editen majoritàriament en  anglès. He dedicat  moltes hores d’anar  traduint textos, i més textos, per després fer-ne el buidatge i quedar-me amb  la informació vàlida per el meu treball. En alguns moments vaig pensar que  aquesta era una feina afegida i molt feixuga, em desorientava amb tanta  informació i em costava fer un bon triatge.   Ara, un cop veig el treball acabat,   em sento satisfeta,  perquè crec,  que fins i tot he millorat el meu nivell de comprensió en anglès.   

 En segon lloc, bona part del treball ha sorgit de  l’extracció de la informació aconseguida dels metges, dels professionals en  investigació, de les famílies i dels propis malalts, aquest fet em va fer donar  compte des d’un bon principi, que si realment volia percebre, reconèixer el que  sentien les persones afectades de la MH i de les persones del seu entorn més  proper, hauria d’implicar-me a nivell personal amb elles. No podia escatimar el  temps de la meva dedicació a: desplaçaments, observació directa de les  activitats que realitzen els malalts en l’ACMAH, estades en el laboratori.  Després d’aquest treball em considero una persona més sensible amb el patiment  de les persones malaltes i també més oberta a escoltar el que et diuen els  demés, ja que és una manera d’aprendre a entendre als altres, a ser més  assertiva, més permeable. 

  Em sento satisfeta del treball de recerca, perquè  gràcies a totes les aportacions que he tingut, i la meva intensa recerca de les  fonts escrites, he aconseguit trobar la resposta a tots les hipòtesis i dubtes que  inicialment m’havia plantejat.




 Una d’aquestes preguntes va ser: són i  seran les cèl·lules mare l’eina bàsica o la solució per a tractar les  malalties?

 Actualment, després d’elaborar el meu treball puc  afirmar que les cèl·lules mare són projectes terapèutics per a moltes  malalties que actualment no es poden tractar. Tot i la gran quantitat d’investigacions  que es duen a terme arreu del món amb aquestes enigmàtiques cèl·lules,  queden molts anys de dedicació dels investigadors per trobar tractaments realment  viables  per aquestes malalties  actualment incurables com és la Malaltia de Huntington.

Tant els especialistes, les persones i la  informació dels textos consultats convergeixen en dir que es necessiten molts  anys per a poder portar a terme in vivo el  descobriment d’un nou tractament mitjançant la teràpia de cèl·lules mare. Però també  és cert que els investigadors són optimistes. Actualment, hi ha força investigacions  que treballen amb cèl·lules mare en vàries línies d’acció, i que van avançant,  directa o indirectament, en el camí per trobar   la solució de la MH.

 Si la base científica per resoldre la MH era el  coneixement de les cèl·lules mare i la seva aplicació, que  era la resposta que em donava tothom, em  calia doncs  per entendre com es pot  resoldre la malaltia, tenir un vast coneixement i aprofundir,  dins de les meves possibilitats, (de fet només sóc una estudiant de 2n de  batxillerat) en la definició de les cèl·lules mare.  Aquesta resposta et porta a  qüestionar-te,  com s’utilitzen les  cèl·lules mare actualment en el camp de la investigació i  també quina és la seva aplicació i  repercussió en el camp de la medicina.

  Totes aquestes qüestions les he pogut anar responent  a mesura que elaborava el treball. Fins en el moment, que el coneixement que  havia assolit tant de les cèl·lules mare i la Malaltia de Huntington era tant analític  i focalitzat, que vaig poder endinsar-me en cinc móns totalment diferents per a  entendre de primera mà, tot el que em descrivien els llibres de neurologia,  psicologia i sociologia relacionats amb la Malaltia de Huntington.

  La part més significativa i que m’ha ha portat més  experiència personal des de la  vessant  humana ha sigut la que correspon a l’espai de les cinc entrevistes. He aprés  molt en comprovar com es viu al costat d’una malaltia. Ha sigut la part més encisadora  d’aquest treball, per la proximitat amb els entrevistats i per he conegut  persones realment carismàtiques

  De fet, un fels meus objectius era conèixer els  cinc punts de vista de diferents persones relacionades amb la  Malaltia de Huntington i només ho podia  aconseguir entrevistant a la Raquel, l’Angelina, la Maria Teresa, al Dr. Espada  i tres pacients malalts de Huntington. Ha sigut un encert fer-ho de forma  directa i personal. He tingut la possibilitat de dur a terme les entrevistes  per correu electrònic, però l’experiència, sens dubte, no hagués estat el  mateix.

  Inicialment, vaig pensar que la realització de les  entrevistes em suposarien menys esforç i dedicació, comparativament, al recull de  tota la informació, que ja havia fet.  Estava convençuda que en haver interioritzat i  treballat en la part més  teòrica de la  malaltia i de les cèl·lules mare , tot plegat seria més fàcil. Però ara, puc  assegurar, que la part pràctica d’aquest treball ha sigut  la més difícil,  però també la més gratificant.

  El contacte entre persones vinculades en algun  aspecte o altre amb la MH, va provocar que allò que havia llegit en llibres i  revistes, fos més tangible, que “cobrés  vida”. És en aquest moment quan prenc consciència que  el meu treball de recerca, no era una simple  recopilació d’informació, sinó formava part de la meva experiència personal,  com a persona i com estudiant, que ben segur que, i sens cap mena de dubte  tornaria a repetir. El treball agafava un  altre sentit, la proximitat amb la realitat de la malaltia m’emplenava la meva  ment d’observacions i coneixements  i el  cor de sentiments .

  Llavors, gràcies a tots els esforços que vaig fer  per posar-me en contacte amb la investigadora, el metge i la treballadora social,  van incrementar les meves  ganes de conèixer  encara de més a fons la MH i les cèl·lules mare.

Tot i que al principi, contactar amb persones com  aquestes em semblava impossible, moltes vegades els metges, els investigadors  són força inaccessible, però la meva insistència, suposo que també van copsar  el meu interès, i la meva il·lusió van encoratjar-me per tirar endavant, i com  sóc molt persistent, finalment vaig aconseguir tres entrevistes amb tres  persones de l’àmbit científic que em varen permetre compartir i aprendre dels  seus coneixements i de la seva feina.

  La vessant científica era molt interessant però no  en tenia prou,  però, tot i la gran ajuda  que em van proporcionar aquestes tres investigadors relacionats directament amb  la malaltia,  no en tenia prou. El meu  treball, es tractava de conèixer la Malaltia de Huntington, i com bé he après,  no es coneix aquesta malaltia minoritària, fins que la sents i la veus de prop.

  Jo, no tenia cap opció de contactar amb malalts de Huntington,  però la meva insistència va apropar-me a conèixer de primera mà a pacients que amablement  em van deixar formar part durant uns dies, de les activitats, sentiments, pensaments  i  també de les activitats i festes que s’organitzen  per a lluitar contra la malaltia. A partir d’aquest moment, vaig introduir-me a  l’ACMAH, em varen fer sentir part integrant d’aquella gran i entranyable  família.

  Llavors, l’atzar es va posar a favor meu i tots els  esforços que prèviament havia realitzat per parlar amb el metge, la  investigadora o la treballadora social, van portar-me fins a conèixer la Ma  Teresa, vídua d’un malalt de Huntington.           

  Ja tenia la oportunitat de conèixer la vessant familiar relacionada amb la  malaltia, una part essencial i extremadament vinculada amb els malalts, de la  que tothom m’ha n’havia parlat i difícilment podia posar-me en contacte. Ella  és la representació del que suposa la família per un malalt de Huntington.

  Finalment, gràcies a totes les col·laboracions dels  participants, vaig poder trobar les respostes de les preguntes que m’havia  qüestionat. Tots ells, em van confirmar que són molt conscients que actualment  la investigació de la MH arreu del món és excepcional. Tot ells tenen esperances  de que finalment, guanyaran la lluita que hi ha entre la malaltia i els efectes  que té sobre els malalts. Tot i això, alguns d’ells creuen que això es produirà  a curt termini.

  De fet, una de les coses que em van sobtar, i que  cap llibre m’havia explicat, va ser que, qui té més contacte amb l’àmbit de la  investigació, és la persona que menys esperances té de trobar d’aquí pocs anys  la cura de la malaltia. Es tracta de la Raquel Martín.

  La Raquel, investigadora en les cèl·lules i de la  seva aplicació en la MH, diu textualment:

  ”La curació completa, en el cas d’una persona que ja té la malaltia, ara per  ara no existeix, les investigacions que es porten a terme van per molt bon  camí, però encara estem a anys llum de trobar un tractament per a la malaltia”.

 

 
No em van dir el mateix els malalts, els seus familiars i la treballadora  socials, fins i tot el metge, que professionalment és conscient de tot el que  significa la investigació i la curació total de la malaltia, tenen les  esperances, la il·lusió, i són molt persistents en manifestar, que tard o  d’hora, s’aconseguirà el tractament definitiu de la MH.

  Personalment, m’agradaria aportar en el futur “petits  grans de sorra”, tal com diu la Raquel, per aconseguir un tractament que  resolgués aquesta malaltia. Però, com sincerament em va explicar aquesta incansable  investigadora, la recerca tot i el seu dinamisme, té molts aspectes durs. Moltes  vegades l’esperança, se l’emporta l’Emili, la persona que s’encarrega a l’Hospital  Clínic dels residus en el laboratori.

  Un dels aspectes que també em van cridar l’atenció va  ser l’escassetat de material informatiu i divulgatiu  d’aquesta malaltia. De fet, com he esmentat  abans, la major part d’informació que he obtingut, ha sigut gràcies a fonts  escrites en anglès i a les fonts orals. És per aquest motiu, que la meva  recerca, va més enllà d’un simple enquadernat, per col·laborar en la tasca que  actualment desenvolupa una associació com l’ACMAH en la divulgació de la  malaltia i les actuals investigacions que es duen a terme jo també he volgut  participat, construint una plana web.

  La pàgina web la he realitzat una vegada he finalitzat  el treball, he construït un espai web on es troba el TdR, els vídeos dels  entrevistats, la edició del meu vídeo, enllaços a pàgines web interessants on  he obtingut informació, i alguns vídeos interactius útils en la divulgació  científica i la conscienciació de la societat social i de tota la xarxa que  envolta l’àmbit social de la malaltia.

  L’adreça de la meva plana web, anomenada Recercant  la Malaltia de Huntington és: http://huntingtina.blogspot.com/

L’elaboració d’aquest  treball, m’ha ajudat ha fer reals alguns dels meus somnis. Ara puc dir del cert  i amb coneixement:

  “La ciència ens ajuda a despertar del  somni de l’esperança tot i que el camí sovint és massa llarg”.           

 

 
Marina Rincon Torroella,estudiant de la modalitat científica  de segon de Batxilleratde l’INS Serrallarga de Blanes.              

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada